Aplikasi Cari WiFi – Ketahui Cara Muat Turun

Semasa melancong terutamanya ke negara asing, anda sentiasa ingin kekal bersambung dengan internet. Internet menawarkan banyak maklumat yang boleh membantu anda menjimatkan masa dan wang jika anda sentiasa bersambung. Anda mungkin ingin melanggan data mudah alih tetapi ia juga boleh sangat mahal.

Terdapat sebuah aplikasi yang membolehkan anda bersambung ke mana-mana rangkaian WiFi tanpa perlu mengeluarkan sebarang wang. Yang perlu anda lakukan hanyalah muat turun aplikasi WiFi Find dan masukkan butiran untuk menyambung ke mana-mana titik WiFi terdekat. Ia adalah aplikasi yang sangat mudah digunakan, tetapi tidak ramai orang yang tahu tentangnya.

ADVERTISEMENT

Di dalam artikel ini, anda akan belajar lebih lanjut tentang aplikasi WiFi Find dan cara untuk memuat turun aplikasi WiFi secara percuma.

Apakah Aplikasi WiFi Find?

Aplikasi WiFi Find, atau WeFi, adalah sebuah aplikasi mudah alih yang mempunyai koleksi terbesar titik akses WiFi percuma dan selamat di seluruh dunia. 

Aplikasi Cari WiFi - Ketahui Cara Muat Turun
Sumber Gambar: HP

Ia membantu anda menyambung dengan mudah ke mana-mana titik akses WiFi yang tersedia di kawasan sekitar anda agar anda boleh kekal bersambung dengan internet tanpa perlu membayar yuran. 

ADVERTISEMENT

Banyak titik akses WiFi sering memerlukan anda untuk membayar atau membeli item sebelum menyambung ke titik akses mereka, manakala rangkaian awam sering tidak selamat

Dengan aplikasi WeFi, anda boleh kekal bersambung dengan internet dengan selamat dan terlindung serta tidak akan risau tentang disambungkan.

Cara Muat Turun Aplikasi

Untuk memuat turun aplikasi mudah alih yang mengagumkan ini, anda hanya perlu pastikan bahawa telefon anda mempunyai keperluan sistem yang betul agar aplikasi berjalan dengan lancar. 

ADVERTISEMENT

Anda perlu mempunyai versi terkini sistem operasi anda untuk menjadikannya berfungsi dengan lancar. Selepas itu, buka Google Play Store pada peranti anda dan cari aplikasi WiFi Find. 

Ketik pada item pertama dalam senarai carian, kemudian ketik pada Pasang. Ini sepatutnya memulakan proses muat turun. Tunggu sehingga aplikasi dipasang sepenuhnya sebelum menekan Buka untuk melancarkannya dan mula menggunakannya.

Ciri-ciri Aplikasi WiFi Find

Aplikasi WiFi Find memiliki pelbagai ciri yang membolehkan anda menikmati penggunaan aplikasi ini sepenuhnya di telefon anda.

Aplikasi Cari WiFi - Ketahui Cara Muat Turun
Sumber Gambar: Popular Science

Anda boleh dengan mudah mencari hotspot WiFi berdekatan, kekal bersambung tanpa mengganggu, dan banyak lagi.

Terokai ciri-ciri menakjubkan aplikasi ini di bawah.

Cari Hotspot WiFi dengan Mudah

Salah satu ciri terbaik aplikasi ini adalah kemudahannya untuk mencari hotspot terdekat. Aplikasi ini mengesan ribuan hotspot berbeza, dan dengan maklumat yang diberikan oleh pengguna, anda boleh dengan mudah menyambung ke salah satu daripadanya.

Anda boleh mencari hotspot yang baik di bandar-bandar besar di seluruh dunia, dan selagi pengguna memberikan maklumat tentang hotspot tersebut, anda boleh menyambung kepadanya dengan segera.

Ciri Auto-Sambung

Anda boleh bersambung secara automatik ke hotspot apabila anda kembali ke lokasi yang sama. Kini dengan aplikasi ini membenarkan anda menyimpan butiran, anda tidak perlu risau tentang menyemak kata laluan dan menyambung semula lagi.

Tetap bersambung secara automatik selagi kata laluan dan butiran lain tidak berubah atau telah dikemas kini oleh pengguna lain.

Jimat Data dan Bateri

Salah satu masalah utama menggunakan telefon anda semasa bercantum dengan internet ialah ia mengguna kuasa bateri yang banyak. Ini penting kerana anda memerlukan kuasa bateri penuh apabila berada di tempat awam.

Dengan aplikasi ini, anda boleh menjimatkan data dan bateri pada masa yang sama. Anda tidak perlu risau akan kehabisan bateri telefon anda atau mencari tempat untuk mengecas telefon anda.

Periksa Kestabilan Anda

Sambungan ke hotspot WiFi boleh menjadi sangat rawak berkaitan dengan sokongan dan kestabilan. Anda tidak pernah tahu sama ada sambungan internet itu cepat dan stabil sehingga anda menyambungkan diri.

Semasa menggunakan aplikasi, anda boleh memeriksa jika hotspot menyediakan sambungan internet yang stabil dan kuat sebelum anda menyambung. Ini membantu anda menjimatkan masa dan usaha dalam menyambung ke hotspot berhampiran.

Cara Menggunakan Aplikasi WiFi Find

Menggunakan aplikasi WiFi Find sangat mudah. Selepas memuat turun aplikasi, ketik Buka untuk melancarkannya. Anda tidak perlu mendaftar akaun untuk menggunakan aplikasi ini. 

Aplikasi Cari WiFi - Ketahui Cara Muat Turun
Sumber Gambar: Arara Tour

Anda hanya perlu membolehkan pilihan Lokasi pada telefon anda dan cari hotspot di kawasan anda. Ketik pada satu lokasi untuk mencari semua hotspot yang tersedia. 

Ia akan menunjukkan senarai hotspot, dan setiap hotspot akan mempunyai semua butiran lengkap, termasuk kata laluan. Anda juga akan mendapat gambaran mengenai kelajuan dan kestabilan sambungan internet sebelum menyambung ke hotspot tersebut. 

Setelah anda memilih rangkaian yang sesuai untuk disambungkan, ketik pada Sambung. Ia akan menyimpan semua butiran secara automatik dan membantu anda menyambung semula apabila anda kembali ke kawasan tersebut.

Mengapa Menggunakan Aplikasi WiFi Find

Aplikasi WiFi Find mempunyai banyak kelebihan. Anda boleh menjimatkan banyak wang dengan menggunakannya berbanding melanggan pelan data mudah alih atau membeli perkhidmatan di kedai WiFi. 

Dengan ciri sambungan lancarnya, anda boleh kekal bersambung ke internet di mana-mana yang anda pergi. 

Jika anda mencari sambungan yang selamat, aplikasi ini juga memberitahu anda bahawa hotspot yang anda sambungkan adalah selamat dan terjamin, berbeza dengan kebanyakan rangkaian WiFi awam.

Kesimpulan

Sama ada anda sering melancong atau hanya ingin menjimatkan wang dengan langganan data mudah alih, anda perlu memiliki aplikasi WiFi Find di telefon anda untuk membantu anda kekal bersambung kepada internet.

Aplikasi ini membolehkan anda menyambung ke sambungan internet terpantas, paling stabil, dan paling selamat agar anda dapat menikmati sambungan internet percuma. Semak aplikasi tersebut dan muat turun hanya dari platform yang sah.

Baca dalam bahasa lain